Tészta tésztával

teszta-fajtak.jpg

A lakótársam folyamatosan tésztát eszik, és egyik délután megvilágosodtam: tésztát én is tudok főzni!! Gyorsan be is szereztem a hozzávalókat: tésztát, paradicsomszószt és oregano-t. A paradicsomot ugyan nem szeretem, de a bolognai-s tészta az egyik kedvencem. Remélhetőleg ebből a három hozzávalóból össze tudok hozni valami vega-bolognais izét, és remélhetőleg ehető is lesz.

Némi keresgélés után sikerült kiderítenem, hogy egy adag tészta kb 10 dkg. Mérleg nélkül elég nehéz lesz lemérni. Vagy mégsem? Ha egy zacskó tészta 400 g, akkor 10 dkg tészta az... Az... Jah, igen! Pont negyed zacskó. Király. Megfőztem, és nagyon sok lett. Elfelejtettem belekalkulálni, hogy mindig kis adagokat szoktam enni.

A tésztamelegítés mikró nélkül elég komoly előkészületeket igényelt. Ezalatt azt értem, hogy hosszasan gondolkoztam, konzultáltam anyukámmal, és végül arra jutottunk, hogy újra forró vízbe kell tenni. Ehető lett ugyan így is, de frissen az igazi. Legközelebb kevesebbet kell csinálnom.

Tippként olvastam, hogy többen kirakják a nyers tésztát tányérba, és így látni, hogy mennyi. Persze bele kell kalkulálni, hogy a tészta dagad még picit. Próbáltam ezt a módszert, valóban működik, de picit macerás.

Hosszas próbálkozás után találtam egy poharat, amibe pont annyi tészta fér, ami elég nekem.

happy.gif

A lakótársam csodás módszere pedig: 7 cm spagettitészta pont elég. Eleinte nem értettük, miért van mindig a konyhában az asztalon a vonalzó, aztán fény derült a titokra.

A paradicsomszószos-oregano-s tészta meglepően finom. Csak négy evőkanál paradicsomszósz, meg egy csipet oregano kell a tésztán kívül. Ha épp van kéznél sajt, még azzal is megbolondítom, és tényleg teljesen rendben van.

Miután egy héten keresztül minden nap ezt ettem, kezdtem unni. De maga a tészta nagyon bejövős, gyors, könnyű. Nagy kedvencem a fokhagymás-sajtos-tejfölös tészta, ideje kipróbálni egy főre is. A tészta leszűrés után 2-3 evőkanál tejföl, egy gerezd fokhagyma és egy kevés sajt kerül rá, és lehet enni. Bár előtte végig kell gondolni, hogy akarok-e még emberek közé menni a közeljövőben vagy nem. Lehet, hogy a táncpartnerem nem örülne neki, ha fokhagymaszagúan mennék próbára.

A paradicsomot meg a tejfölt elkezdtem ötvözni is, fele-fele arányban. Ha volt itthon sajt, akkor tettem bele, ha nem, akkor nem.

A leginnovatívabb és egyben legfurább a paradicsomos-mézes-citromos tészta volt. Fokhagymával. Volt egy kevés citromlevem, nem tudtam vele mit kezdeni, szóval belekavartam. A citrom mellé passzol a méz, és az is pont volt itthon, kanalaztam bele két teáskanálnyit. A végeredmény meglepően finom lett, ha legközelebb lesz maradék citromlevem biztos megint megcsinálom.